Reteaua hidrografica

 

Teritoriul comunei Bârgăuani aparţine bazinului hidrografic al râului Moldova. O parte din afluenţii săi curg pe teritoriul comunei Bârgăuani (pâraie).
Regimul de scurgere al pâraielor se caracterizează printr-un maxim de debit în lunile aprilie-mai, minimul înregistrându-se la sfârşitul verii şi începutul toamnei. Primăvara, când se suprapune perioada de ploi cu cea a topirii zăpezilor, se produc inundaţii afectând zonele adiacente albiilor majore ale pâraielor.
Principala sursă de alimentare cu apă este pânza freatică subterană. Reţeaua hidrografică este bogată şi se caracterizează prin printr-o alimentare intensă a râurilor, prin predominarea apelor mari de primăvară şi viituri frecvente vara şi toamna, regimul hidrografic având în general un caracter echilibrat.
Primăvara se pot suprapune perioade de ploi cu cele de topire a zăpezilor. Atunci apare riscul de inundaţii deoarece solul nu poate prelua debitul suplimentar de apă, în condiţiile în care pânza freatică este la adâncime mică, lucru specific zonelor de terasă şi luncă.

Share This:

Comments are closed.